zaterdag 15 oktober 2011

Nog steeds zoekende en een ritje op de fiets

Ik ben nog steeds een beetje  zoekende bij het blog om te weten hoe alles werkt.
Soms doe ik maar wat en weet dan niet meer hoe ik dat terug moet draaien. Zo ook vanochtend ben ik weer aan het prutsen geweest, nu ben ik mijzelf aan het volgen en ben ik lid geworden van mijn eigen blog. ( wel handig kan ik mijzelf een beetje in de gaten houden met wat ik allemaal schrijf) lol. Ik blijf voorlopig nog een prutser en word er vanzelf wel handiger mee en anders maar niet. Nu eerst maar eens genieten van het mooie weer.

Fietstochtje door de polder
En genoten heb ik vanmiddag, ben lekker op mijn fiets gestapt en heb een heel stuk gefietst hier door de polder, wat was het vandaag mooi zonnig weer. Ben vanuit huis richting het kuinderbos gefietst en onderweg kom je langs het landbouw gebied, het zag er allemaal weer strak uit en ik kwam ook nog langs een zonnebloemveld. Ik hou wel van zonnebloemen en zo'n heel veld prachtig.
Daarna kwam ik in het kuinderbos en wie denkt dat de bossen van Flevoland saai zijn, is nog niet in het Kuinderbos geweest. Het is het grootste aaneengesloten bos van de Noordoostpolder. Ruim vijftig jaar geleden aangeplant, maar nu een bos van formaat. Er leven reeën, vossen, hazen, konijnen en egels. Zelfs de boommarter wordt waargenomen. Zijn aanwezigheid vertelt dat het bos volwassen is, want hij verblijft graag in dikke, holle bomen. Niet dat ik nu 1 van deze bewoners tegen gekomen ben hoor.

In het bos kom je verschillende informatieborden tegen die je wat vertellen over het gebied maar deze trok wel even mijn aandacht. Ik had hier nog niet van gehoord , dus hier een klein stukje geschiedenis van de polder.

Bij de inpoldering van de Noordoostpolder moesten onder andere kanalen, dijken en wegen worden aangelegd. Voordat begonnen kon worden met de aanleg hiervan was het van belang dat het gebied in kaart werd gebracht. Om de Noordoostpolder droog te kunnen krijgen werden eerst dijken en kanalen in het IJsselmeer aangelegd toen nog Zuiderzee. Een exacte plaatsbepaling was hiervoor noodzakelijk. Vanaf meetstoelen of meetstellingen in het water konden andere punten in de nieuwe polder nauwkeurig worden bepaald.
De exacte coördinaten van de meetstoelen waren de basis voor verdere metingen. Het baggeren van watergangen gebeurde al voordat het water door gemalen uit de polder werd gepompt. Toen de drassige grond boven kwam, werden tractoren met brede rupsbanden gebruikt. Met behulp van een sextant en een boven het riet uitstekende stoel op de tractor kon men de plaats ten op zichtte van de verschillende meetstoelen bepalen.
Op basis de hier aanwezige onderdelen van de oude meetstoel is deze reconstructie gemaakt. De lijnen van deze driehoekige meetstoel staan gericht op de toren van de rooms katholieke kerk van Kuinre en de  Nederlands Hervormde kerk van Blankenham.

Zo dat was een klein stukje geschiedenis, ik zelf heb dit nooit geweten en ben wel opgegroeit in de polder.

Met dit mooie weer was het heerlijk om op de fiets te zitten, ik heb vandaag zo'n 32 km. gefietst, de volgende keer weer een blogje over mijn vorderingen op handwerk gebied.
Allemaal een fijne avond.

Annie

2 opmerkingen:

 1. kijk hier heb ik iets aan een geschiedenis les van de polder en ik hoef er zelf niet eens op de fiets voor. gezellig verhaal heb je geschreven Annie. mischien ga ik morgen wel een stukje fietsen maar 32 km doe ik je niet na hoor!

  christine

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Annie
  Ben het helemaal met je eens de polder heeft een hoop te bieden, en inderdaad het kuinderbos is een schitterend stukje natuur.
  Nog even lekker genieten van het mooie weer vandaag
  Groetjes
  Gina

  BeantwoordenVerwijderen